9 Nisan 2012 Pazartesi

MUĞLA'DAN LEZZETLER

TARATORLU BÖRÜLCE SALATASI

Yarım kg taze börülce 
2 adet sakız kabağı 
1 adet kırmızı biber 
1 adet domates 
2 su bardağı su 
Tarator için: 
1 çay bardağı zeytinyağı 
4 diş sarımsak 
1 limon suyu 
1 tatlı kaşığı tuz 

Börülceler yıkanır birkaç parçaya kesilir, kaynayan suya atılır. 10 dakika sonra doğranmış biber, kabak ve domates eklenir. Börülceler diri kalana kadar haşlanır. Süzdürerek alınır. Servis tabağına çekilir. Üzerine dövülmüş sarımsak ve diğer tarator malzemesi karışımı gezdirilir.

ZEYTİNYAĞLI KABAKÇİÇEĞİ DOLMASI

15-20 adet kabak çiçeği 
200 gr kadar asma yaprağı 
3 adet orta boy soğan 
1 su bardağı pirinç 
1/2 su bardağı zeytinyağı 
1/2 tatlı kaşığı tarçın 
1 tatlı kaşığı şeker 
1 yemek kaşığı çam fıstığı 
1 yemek kaşığı kuş üzümü 
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 yemek kaşığı kuru nane 
Tuz 
Kaynamış su 

Kaynayan tuzlu suda asma yapraklarını renkleri dönene kadar haşlayın. Kevgire çıkarın. Kabak çiçeklerini suyun altında yırtmamaya özen göstererek yıkayın. Yemeklik doğradığınızsoğanları ve fıstıkları zeytinyağında pişirin. Pirinçleri iyice yıkayın ve soğanlara ekleyin. 2-3 dakika kadar daha kavurun. Karışıma baharatları ekleyin. 1 çay bardağı kadar sıcak suyu ekleyip altını kısın ve suyu çekene kadar pişirin. Pirinçli iç harç ılındıktan sonra, asma yapraklarının içine 1 tatlı kaşığı harçdan koyup sigara böreği gibi sarın.Tencerenin dibine asma yaprakları dizin ve sardığınız dolmaları sıralayın. Kabak çiçeklerinin içlerini 1 tatlıkaşığı harçla doldurup dolmaların üzerlerine dizin. Çiçeklerin ağızkısımlarında 1 parmak boşluk bırakacak şekilde doldurun. Tüm yapraklar bitince üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sarmaların üzerine, bir tabağı ters çevirerek kapatın. Kısık ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra limonla servis yapın.


ÇÖKERTME 

200 gr Julyen (uzun uzun) kesilmiş bonfile 
1 adet büyük boy patates (kibrit çöpü kalınlığında kesilmiş) 
kızartmak için ayçiçek yağı 
1–2 diş sarımsak 
2 çorba kaşığı çırpılmış yoğurt 
Et marinesi için: 
1 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 çorba kaşığı süt 
1 tutam kekik 
1 tutam nane 
1 tutam tuz 
1 tutam karabiber 
1 tutam pul biber

HAZIRLANIŞI: 
1.Etler 1–2 saat kadar belirtilen malzeme ile marine edilir. 
2.Patatesler kızgın yağda kızartılıp süzüldükten sonra tabağa alınır. Üzerine sarımsakla çırpılmış yoğurt dökülür. 
3.Etler yağda kızartıldıktan sonra yoğurdun üzerine konulupservis yapılır. 

Not: Etler istenirse Teremyağnda da kızartılabilir. İstenirse yemeğin üstüne salça kızdırılıp dökülebilir.


BÖRÜLCELİ MUĞLA PİLAVI

2 su bardağı pilavlık bulgur 
1 su bardağı haşlanmış kuru börülce 
1 adet orta boy kuru soğan 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 
1 adet kırmızı uzun biber 
1 adet yeşil çarliston biber 
½ yemek kaşığı domates salçası 
1 çay kaşığı tatlı biber salçası 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 
½ su bardağı zeytinyağı 
5 su bardağı sıcak et suyu 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
1 demet maydanoz 
1 çay kaşığı dereotu 
1 çay kaşığı taze nane 

Kırmızı ve yeşil çarliston biberleri temizleyip ortadan ikiye bölün ve tavla zarı formunda doğrayın. . 
Soğanı da tavla zarı formunda yemeklik doğrayın. 
Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Üzerine soğanı ekleyip sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirin. 
Biberleri ve salçaları ilave edip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve haşlanmış börülceyi de katıp birkaç kez karıştırın. 
Son olarak, sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte, bulgur suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. 
Suyunu çeken pilavı ocaktan alıp üzerine incecik kıydığınız maydanoz serpiştirin. Tencerenin kapağını kapayın ve yemeği 25 dakika kadar dinlendirin. Üzerine ince doğranmış dereotunu ve naneyi ilave edin. Sıcak sıcak servise sunun. 

Not: Kuru börülceyi bir gece önceden ılık suya koyup bekletin. Ertesi sabah süzüp bol suyla 25-30 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün, ya da konserve börülce kullanın



LİMONLU YAPRAK SARMA         

1/2 kg. kıyma 
300 gr. taze veya 
salamura yaprak 
2 soğan 
2 avuç pirinç 
1 çorba kaşığı Teremyağ 
1 limon 
tuz, karabiber 
salça 

Taze yaprakları düzgün demet halinde yıkayın. Tuzlu, limonlu kaynar suda hafifçe haşlayın. Etli dolma içini hazırlayın. Yaprakların tüylü yüzüne iç malzemesini koyun, yaprakları içe kıvırıp incecik sarın. Çelik tencerenize düzgün şekilde dizin. Sarmaların üzerine varsa 'yaprak taşı' yoksa, üzerini kapatacak düz bir tabak veya artan yapraklardan bir-iki sıra kapatın. 
Bir kaşık yağı, sulandırılmış salça veya rendelenmiş domatesi, birlimonun suyunu, bir tatlı kaşığı kuru nane ve biraz suyla birlikte karıştırın. Bu malzemeyi yaprakların üzerine döküp kapağı kapatın. 40-50 dakika pişirdikten sonra ocağı kapatın. Kapağı açmadan 5-10 dakika dinlendirin

Not: Salamura yaprak kullanacaksanız yaprağı iyice yıkayın. Tuzu çıksın diye sıcak suda yarım saat bekletin. Daha sonra tekrar yıkayıp kullanın.



DAHA FAZLASINA ULAŞMAK İÇİN :http://lezzetler.com/mugla.yemekleri



5 yorum:

  1. çok güzel bir paylaşım olmuş :):)

    YanıtlaSil
  2. farklı yöreler farklı tatlar tabi denemek lazım :D

    YanıtlaSil
  3. Muğla yemeği dedin mi akla düğün yemeği gelir keşkek, et yahnisi, kuru fasülye, pilav, zerde sınırsız ekmek ve su :)

    YanıtlaSil
  4. duygu haklısınonları unutmuşum :)

    YanıtlaSil
  5. emre tam senn ilgi alanın yemekler :)

    YanıtlaSil